Будинок з дерева

Дерево у всі часи вважалося універсальним будівельним матеріалом. А якщо згадати історію, то перше житло побудоване людиною був якраз будинок з дерева, ну це звичайно за умови якщо не згадувати печерних людей. До того ж будинок з дерева, якщо так можна висловитися, «дихає» і краще утримує тепло, а мікроклімат у дерев'яних будинках вважається найбільш сприятливим для людини.
Будинок з дерева зазвичай зводять з сосни, їли, модрини, ялиці і кедра. Наприклад, для виготовлення несучих конструкцій будинку краще всього підходять сосна або модрина, оскільки на відміну від ялини та ялиці ці породи деревини менше схильні до гниття. У Європі будинок з дерева найчастіше будують з сосни, оскільки це найдоступніший в їх регіонах будівельний матеріал. Листяні породи дерева йдуть значно рідше, з них найбільш застосовні дуб, ясен, бук, береза, осика.
До речі, за структурою деревина схожа на полімер, що утворюють її клітини-волокна мають трубчасту форму і спрямовані вздовж стовбура. Завдяки цій особливості деревина володіє цілим рядом незаперечних переваг: високою міцністю, пружністю, малою щільністю, а отже, і малою вагою, низькою теплопровідністю, стійкістю до впливу хімічно агресивних середовищ, природною декоративністю, легкістю і простотою обробки і монтажу. Особливе значення має низька теплопровідність деревини, оскільки, чим нижче теплопровідність, тим тепліше будинок. А хату з дерева має, в середньому більш низькою теплопровідністю, ніж у цегли в 3-4 рази, і в 5 разів нижче, ніж у бетону.
Найбільш істотно на експлуатаційних властивостях дерев'яних конструкцій позначаються гігроскопічність, займистість, схильність до впливу грибків і бактерій. Для зменшення їх негативного впливу, у першу чергу, застосовують сушку, просочення деревини антисептиками або антипіренами, а також заходи щодо запобігання зволоження конструкцій в процесі експлуатації.
Маленький відступ з приводу обробки дерева. З кінця 90-х років фінами була впроваджена нова технологія, що отримала назву «термообробка». При цьому технологічному процесі сушіння ведуть при температурі 150-230°С. Чим вище температура, тим більше втрата ваги за рахунок випаровування летючих сполук і води. Залежно від умов термообробки і породи дерева залишкова вологість деревини на 40-60% менше, ніж у висушеної звичайним способом. Процес термообробки зазвичай триває близько 24 годин. Вологість деревини після термообробки зменшується на 80-90%. Як наслідок, істотно зменшується її теплоємність: пройшла термообробку деревина нагрівається значно повільніше необробленої. Поверхня такої деревини не пориста, а щільна, що значно знижує здатність дерева вбирати вологу з повітря (на 30-90% в залежності від температури і часу сушіння).
При термічній обробці розкладаються деревні цукру, що є живильним середовищем для мікроорганізмів, сприяють гниттю дерева, і воно за цими показниками наближається до модрини, тієї самої, яку свого часу прославила Венеція. Особливо слід відзначити, що хвойні породи дерева практично повністю втрачають смолу, зберігаючи чудовий аромат, що посилюється при підвищенні вологості і температури повітря.
При термообробці деревина змінює колір, набуваючи красивий коричневий відтінок. Слід зазначити, що зміна кольору — наскрізне, що добре видно на зрізі. Подряпини на такій поверхні практично непомітні. Змінюючи температуру термообробки можна домагатися бажаного відтінку деревини і ступеня стійкості до умов навколишнього середовища.
Традиційно будинок з дерева будували з звичайного колоди, але ця технологія поступово йде в минуле. Тепер дерево це всього лише сировина для створення сучасних і набагато більш досконалих матеріалів. Зараз в будівництві дерев'яних будинків в основному застосовують оциліндровані колоди або профільований брус (цілісний або клеєний).
Крім оциліндрованої колоди для будівництва дерев'яних будинків широко використовують брус. Матеріалом для його виготовлення служать хвойні породи деревини. Брус найчастіше випускається наступних розмірів: 100x100 мм, 100x150 мм і 150x150 мм., Довжина — 6 м (більш довгий брус обійдеться на 10-15% дорожче). Найпростіший варіант — це цільний брус. Його виготовляють в заводських умовах з колоди, відпилюючи чотири канти. Побудувати будинок з дерева з використанням цільного бруса легко, але передбачити, як поведе себе цільний брус, особливо, якщо він природної вологості, т. зв. сирої брус, досить важко.
Серед переваг профільованого бруса можна відзначити в першу чергу те, що будинок з нього швидко і легко збирається, оскільки всі вироби виготовлені на верстатах з високою точністю. Як правило, будинок з дерева, побудований з профільованого бруса, конопатити утеплювачем не потрібно. Крім того, профіль бруса розраховується так, що дощова вода не потрапляє між колодами, що оберігає стіни від виникнення вогнищ гниття.
Ну и конечно, дом из дерева, построенный с профилированного бруса сразу после возведения имеет опрятный и привлекательный внешний вид и не требует дополнительной отделки. Однако, говоря о профилированном брусе, нельзя забывать, что это объемный материал, и просушить его до того состояния, когда усадка и деформации будут минимальными, достаточно сложно — при несоблюдении технологии обработки его может «повести» точно также как и цельный брус.
И, наконец, если можно так выразиться, венец деревянных технологий. Чтобы избавиться от проблем усадки и деформаций, в последнее время в деревянном строительстве все шире используют клееный профилированный брус. Этот материал стал использоваться в деревянном домостроении лет 8 назад и очень быстро стал популярен. Это и не удивительно, ведь клееный брус не имеет недостатков, характерных для массивных цельных бревен и бруса. Он тщательно высушен, его влажность обычно составляет 9%, он более прочен и менее подвержен различным неблагоприятным воздействиям (гниению и т. п. ). Усадка клеєного бруса не перевищує 1%, що дає можливість значно скоротити терміни зведення дерев'яного будинку, оскільки не потрібно тривалого очікування опади зрубу. Будинок з дерева побудований з клеєного профільованого бруса після зведення відразу ж готовий до зовнішньої і внутрішньої обробки і не вимагає часу на усадку.